Al bijna 90 jaar in beweging

De dieselmaalderij

In 1880 werd naast de toenmalige windkorenmolen een gebouwtje opgetrokken waarin een stoommaalderij werd ingericht. De molenaar kon nu op ieder gewenst moment het koren malen, ook als er geen of onvoldoende wind was.

Krachtige motor

De stoommachine werd later vervangen door een zuiggasmotor, die op zijn beurt in 1935 weer werd vervangen door de huidige dieselmotor. Deze stationaire Engelse Ruston dieselmotor is geheel gereviseerd en drijft weer de machinale maalderij aan.

Als onze vrijwillig machinisten dit ‘monster’ zijn werk laten doen, is dat niet alleen imposant om te zien, maar ook om te horen, te voelen en te ruiken. Zoiets beleef je echt met alle zintuigen. In het filmpje hieronder alvast een voorproefje voor wie van machtige machines en mooie techniek houdt. En ook leuk om te zien is het overzicht van de aanschaf, de installatie en het onderhoud van de Ruston dieselmotor.

En nu het echte werk...!

Deze machtige dieselmotor ook in actie zien?

Ben je na dit alles gelezen te hebben nieuwsgierig geworden naar hoe de dieselmotor in actie er uit ziet, ruikt en voelt? Kom ons eens bezoeken! We zijn elke zaterdag van 10:30 - 15:30 geopend en op afspraak. Onze vrijwillige dieselmachinisten leiden je ook graag rond en vertellen je alles over de dieselmotor en de maalderij. Zien we je snel?Of bekijk alvast het filmpje hieronder....