De Venemansmolen

Op ambachtelijke wijze wordt op deze locatie in Winterswijk tarwe, gerst, maïs en andere graansoorten gemalen onder de naam Venemans. En dat al meer dan 125 jaar! Want de Venemansmolen is nog steeds een maalvaardige molen waar nog bijna elk weekend wordt gemalen. Wij verkopen onder andere kippenvoer, dat ambachtelijk op de wind- of dieselmolen wordt gemaald.

Breng (gratis) een bezoek aan ons molencomplex, waar onze vrijwillige molenaars je graag alles vertellen over deze molen, de geschiedenis en het eeuwenoude molenaarsambt.

Molenproducten

Venemansmolen: eeuwig in beweging

Kenmerken van de molen

De Venemansmolen is een achtkantige stellingmolen, deze molens zijn bekend om haar hoogte en een platform halverwege genaamd de stelling.  Vanaf deze stelling wordt de molen bediend, inclusief het draaien naar de wind toe (kruien) en het aanbrengen van de zeilen op de wieken.

Bij de restauratie die tussen 1994 en 1997 plaatsvond werd een zolderverdieping tussengevoegd. Daardoor is de eigenlijke molen met wiekenkruis ruim 5 meter hoger gekomen, en heeft deze weer voldoende ‘windvang’ gekregen, ondanks de aanwezige omliggende bebouwing.

Meer over de geschiedenis
Eeuwig in beweging

Ervaar de ambacht en historie, kom eens langs!

Ben je na dit alles gelezen te hebben nieuwsgierig geworden naar hoe de molen er vandaag de dag uitziet? Kom ons eens bezoeken! We zijn elke zaterdag van 10:30 - 15:30 geopend en op afspraak.