Nieuws
KunstOer bij Venemansmolen

KunstOer bij Venemansmolen

Ook dit jaar bij de Venemansmolen kun je weer volop genieten van KunstOer tijdens de pinksterdagen in Winterswijk. Met de fiets of auto eropuit of zelfs de wandelschoenen aan, om op prachtige plekken moderne beeldende kunst en vormgeving te gaan bekijken.

Dit evenement, dat voor de 7e maal georganiseerd wordt, vindt plaats op erfgoedlocaties. Molens, kerken, raadhuis, oude boerderijen met historische bijgebouwen zoals droogschuren, bakovens, spiekers, vlasoven, baarhuisjes en historische woningen met karakteristieke elementen. Voor de organisatie is het ieder jaar weer een kunst om verrassende en interessante kunstenaars te vinden. De organisatie zoekt naar werk dat een link heeft met de locatie waar de kunstenaar exposeert. Natuurlijk wordt er ook gezocht naar afwisseling in verschillende kunstdisciplines.

Zo komt u bv in een 120 jaar oud baarhuisje waar kunstenaar Marco Overkamp een Wunderkammer gaat installeren. Over de begraafplaats lopen brengt al een bijzondere sfeer die Marco verder gaat verhogen met zijn bijzondere kunstvoorwerpen. Wilco Kwerreveld is een kunstenaar die na 20 jaar Rotterdam (waar hij samenwerkte met Joop van Lieshout) weer teruggekeerd is op het winterswijkse nest. Hij is geobsedeerd door vogels die meer dan levensgroot zijn tussen de lange ramen van de oorspronkelijke Johannes de Doper Kerk in de buurtschap Meddo ontwaart. De kerk is sinds een jaar aan de eredienst onttrokken en is nu een centrum voor brede culturele activiteiten.

Net als vorig jaar is ook nu weer de synagoge te bewonderen. Een zeer compleet geheel met naast de synagoge, het woonhuis van de chazan, het schooltje, het rituele bad (mikwe) en de begraafplaats. Het is de Joodse kunstenares Saskia Weishut-Snapper die daar haar prachtige 'textiele schilderijen' toont. Op elke locatie kunnen mannen wat en er zijn vijf locaties met allerlei verschillende soorten muziek en instrumenten waar kleine concertjes gegeven worden. In de kerk in Meddo wordt zelfs het beroemde Maarschalkerweerdorgel gespeeld.

Het is fijn voor de bezoekers dat ze op deze wijze ook de nodige rustpauzes kunnen nemen, wil je alle locaties bezoeken (wat heel leuk is) dan gaat daar de noodzakelijke tijd om te zitten. Gelukkig kunt u met hetzelfde kaartje de volgende dag gewoon weer verder gaan. Misschien gaat je langs bij de bijzondere spieker waarin de Duitse kunstenares Ljuba Stille exposeert. Ljuba schreef in het begin van haar carrière verschillende kinderboeken die ze zelf geïllustreerde met collages.

Bij de Venemansmolen is er veel muziek deze dagen en kunstobjecten te zien van beeldend Kunstenaar Marc Deeleman.

Muziek bij de Venemansmolen tijdens de KunstOer

Trio Weeping Willow Three bij Venemansmolen (19 mei)

Tom Grijsen, Ydo Ehlers en Guido van Beek vormen het trio vanWeeping Willow Three. Tijdens een wandeling in het Goffertpark in Nijmegen inde zomer van 2020 besloten ze samen muziek te maken. Met een contrabas en tweegitaren spelen en zingen ze verschillende nummers uit de Amerikaanse traditie:country, folk, pop, traditionals en wat uitstapjes naar jazz en reggae. Hetliefst repeteren ze nog steeds buiten in het Goffertpark.

De concertjes beginnen om 13.00, 14.00 en 15.00 uur

Jeffrey Sletering bij Venemansmolen (20 mei)

In Winterswijk en Achterhoek is de naam van Jeffrey Sletering alssinger-songwriter en muziekdocent bekend, maar hij vergrootte die door zijnlandelijke optreden bij ‘Holland’s got talent’ met zijn succeslied Let Me Fly,dat op alle muziekkanalen te horen is. Luistert u naar deze veelzijdigemuzikant die verschillende muziekstijlen op diverse instrumenten laat horen.

De concertjes beginnen om 13.00, 14.00 en 15.00 uur